Curtea Domnească


Categorie: Altele
Perioada: sec. XIV - XVII
Importanta: A
Cod LMI: DB-II-a-A-17237
Adresa: Calea Domnească 181
Localitate: municipiul TÂRGOVIŞTE
Judet: Dambovita
Regiune: Muntenia

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Curtea Domnească Curtea Domnească Curtea Domnească Curtea Domnească Curtea Domnească Curtea Domnească Curtea Domnească

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 19-Jul-2009

Curtea domneasca din Targoviste a fost construita in secolul al XIV-lea de Basarab I si refacuta de Neagoe Basarab.
La sfarsitul secolului al XVI-lea Petru Cercel a facut noi lucrari de constructii si fortificatii. A ridicat biserica mare, o noua casa domneasca langa cea veche si o gradina in stil italian, cu trei fantani arteziene.
Zidurile duble delimitau pe toate laturile incinta de mari dimensiuni, in mijlocul careia se aflau cele doua corpuri ale caselor domnesti, incadrate la nord de turnul Chindiei si biserica paraclis, iar la sud de biserica mare domneasca (vezi biserica Domneasca "Adormirea Maicii Domnului"). In partea de rasarit se afla biserica domneasca mica, cu hramul "Sf. Vineri" si langa ea, casa zidita de Doamna Balasa a lui Constantin Serban Carnu, apoi zidurile portii Dealului, precum si cele ale uneia din portile de acces in incinta. Pe latura de est, zidul de incinta era consolidat cu trei contraforturi care aveau si rolul de canale de scurgere pentru casa domneasca.
In coltul de nord-est, langa absida altarului bisericii domnesti se afla un turn de aparare cu sectiunea poligonala catre exterior, iar in interior circulara, avand un puternic pinten de sprijin catre vale. Peste acest turn, la sfarsitul secolului al XV-lea, a fost ridicat un nou zid de imprejmuire, alcatuit din zidarie de caramida si bolovani.
Un alt turn, de forma prismatica, avand la bazasectiunea patrata, era amplasat in apropierea coltului de sud-vest al caselor domnesti.
Casa domneasca era amplasata foarte aproape de una din laturile zidului de incinta. Alcatuita din ziduri groase de circa doi metri dispuse intr-un plan dreptunghiular care masura in exterior 29 x 32 m, casa domneasca cuprindea beciuri intinse pe intreaga suprafata, peste care se ridica parterul, iar spre sfarsitul secolului al XVII-lea, se adauga un etaj.
Beciurile sunt impartite in patru nave prin trei siruri de arce sprijinite pe cate patru stalpi ce sustineau bolti semicilindrice.
Ultimele doua nave dinspre est sunt mai inguste, avand boltile sustinute de arce dublouri care se sprijineau pe trei stalpi mediani.
Beciurile erau luminate de douasprezece ferestre inalte, cu spaleti drepti, din caramida.
Din putinele ziduri ale parterului pastrate pe latura de sud, putem sa ne imaginam casa domneasca ca o constructie masiva, alcatuita din incaperi cu caracter rezidential, grupate in jurul unei sali mari de circa 6 x 12 m, probabil sala de adunari a sfatului domnesc, care era amplasata pe latura de est, deasupra celor doua nave mai inguste ale beciului.
Cu prilejul refacerilor din timpul lui Constantin Brancoveanu, s-au construit arce adorsate peretilor exteriori si s-a adaugat etajul.
Langa latura de est a caselor se pot vedea astazi ruinele baii turcesti, iar in fostele gradini domnesti, situate inafara zidurilor, se afla urmele foisorului cladit in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu.
(dupa "Targoviste Monumente istorice si de arta" de Cristian Moisescu - Editura Meridiane Bucuresti 1979)